KRM

Ny farge og reparasjoner

I løpet av sommeren vil deler av sveitservillaen Breidablikk oppstå i nye farger. I tillegg blir det jobbet mye med å redde deler av fasaden.

Bygningsantikvarene Mathies Ekelund Erlandsen og Jonas Johansson har stor kjærlighet for jobben de gjør. Det gjør vondt for dem å se pynten på den ærbødige villaen som råtner. Møbelsnekker Michael Heng skal lage ny. Videre jobber de med å redde karmer og dører. Blant annet har en hel dør blitt skiftet ut.

Feil maling  

- En av grunnene til at treverket blir ødelagt er at bygget fra 1882 er blitt malt med feil maling, nemlig «plastikkmaling». Man har brukt det vi kaller plastikkmaling i mange år, da får ikke treet puste, og treverket blir ødelagt, forklarer Mathies.

 

pynt-Borghild.jpg#asset:8020Pynten råtner og må lages helt på nytt. Foto: Borghild Gudmestad

Årsaken er at denne type maling gjør at treverket som sagt ikke får puste, i tillegg til fukt som renner inn i treverket.

Forpliktelse

- Vi har en forpliktelse ovenfor fortiden og fremtiden til å ta vare på byggverk som dette. De siste tyve årene er det blitt gjort mer med huset her, det er et viktig arbeid som må gjøres, understreker han.

Videre:

-  Det har dessverre blitt brukt feil maling for lengre tid tilbake, det kunne vært bedre. Fortidens feil må man bare lære av, erkjenner han.

Det er dermed linoljemaling som blir den nye malingen på huset, og i en ny farge, den opprinnelige.

borghild-fargar.jpg#asset:8015Helt til venstre ser vi dagens farge, til høyre ser vi om lag den opprinnelige fargen. Foto: Borghild Gudmestad

Jonas viser frem eksempler på hvordan den nye fargen kan bli på den store villaen. Hovedfargen blir ikke gul som i dag, men vil bli en lysere variant. Karmene i dagens rødfarge vil gå mer over i en slags brunfarge.

-  Vi skal fjerne all gammel maling, og i løpet av sommeren vil deler av bygget ved den ene døren se annerledes ut, forteller han.

De vil prøve ut fargene og se hvordan det kan bli. Hele bygget vil først få ny farge om noen år. Det koster penger å jobbe med en slik villa.

to-på-taket.-Mathies56165210_2115549551862416_7889284065763786752_n.jpg#asset:8023

        Mathias Ekelund Erlandsen og Jonas Johansson.