KRM

Om museet

Redervilla fra 1881

Et besøk på museet Breidablikk er som en reise tilbake til 1880-tallet. Den imponerende sveitservillaen i den store hagen var bolig for en av de rikeste familiene i Stavanger på denne tiden. Under de overdådige lysekronene og store maleriene, i salongene med kakkelovner og møblementer og rundt spisebordene dekket med porselen og krystall, er det lett å få følelsen av hvordan livet fortonet seg for de privilegerte.

Villaen Breidablikk ble oppført i 1881 av Lars Berentsen, en av datidens fremste næringslivsledere i Stavanger. Villaen er oppført i sveitserstil med gotiske og romanske stilinnslag, og regnes i norsk sammenheng som en unik representant for perioden.

Svært godt bevart - stilhistorisk interessant

Arkitekt var Henrik Nissen, som i samme periode også stod for oppføringen av andre bygg i Stavanger. Både når det gjelder materialer, håndverk og øvrig inventar med møblement i nygotikk, nyrokokko, nybarokk og tidens andre ny-stiler framstår Breidablikk som et av de rikeste og best bevarte eksempler vi har på historismens stiluttrykk. Parkanlegget rundt Breidablikk ble i sin tid tegnet av landskapsgartneren P. H. Poulsson.

Breidablikk var i familiens eie fram til 1965, og eiendommen ble i sin helhet overdratt til kulturhistorisk avdeling ved Stavanger museum i 1989.

Gjør historien levende

Sentrale temaer som formidles på Breidablikk er lokalhistorie, stilhistorie, kunsthistorie og arkitekturhistorie. Villaen levendegjør historien om Berentsen-familien, og gir et innblikk i livet i Stavangers borgerskap i siste halvdel av 1800-tallet.

Bygningen har utstillinger over tre etasjer, og er dessverre ikke tilrettelagt for besøkende med rullestol. Barnevogner må stå utenfor. Vi anbefaler å kombinere et besøk på Breidablikk med et besøk på de to andre museene langs Eiganseveien, Kiellandfamiliens lystgård Ledaal på naboeiendommen og den spennende og helt spesielle boligen Holmeegenes litt lenger opp i Eiganesveien. Inngangsbillett til Breidablikk er også gyldig på Ledaal og Holmeegenes.

Foto-FrøysetNorskeHjem__DSC0660.jpg#ass